Leczo z dyni
Do lecza z dyni najlepiej jest wybrać odmianę hokkaido. Jej skórka po obróbce termicznej jest jadalna i miękka, a miąższ zwarty. Dzięki temu nie namęczymy się z obieraniem dyni ze skóry, a w trakcie gotowania jej miąższ nie rozpadnie się na drobne kawałki.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15 minut
    Gotowanie
    40minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15 minut
    Gotowanie
    40minut
    Składniki
    • 1kilogram dyni hokkaido
    • 3 sztuki czerwonej papryki
    • 3sztuki pomidorów
    • 1sztuka cebuli
    • 3ząbki czosnku
    • 1podwójny filet z kurczaka
    • olej rzepakowy
    przyprawy
    • sól
    • pieprz
    • suszony tymianek
    • czerwona ostra papryka
    • koncentrat pomidorowy
    Sposób przygotowania
    1. filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
    2. pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
    3. paprykę kroimy w grubą kostkę (opcjonalnie możemy wcześniej podpiec ją w piekarniku i obrać ze skóry)
    4. cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy
    5. dynie kroimy w kostkę (wcześniej pozbywając się pestek)
    6. w dużym garnku na oleju podsmażamy filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę i czosnek – chwilę smażymy, dodajemy dynię – znowu chwilę smażymy, na samym końcu dodajemy paprykę i pomidory
    7. wszystko doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy (niewiele – do smaku), w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody
    8. dusimy pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka, uważając, żeby warzywa nie rozpadły się i zachowały swoją strukturę
    9. podajemy z ryżem lub pieczywem

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy