Leczo z dyni

Sezon na dynie w pełni. Dlatego też będzie ona głównym bohaterem mojego kolejnego dania. Leczo zna każdy – cukinia, papryka, pomidory do tego kiełbasa. Podstawę mojego lecza będzie stanowiła dynia, a dodatek mięsny – kurczak. Dzięki temu danie będzie lekkie, a przy tym niezwykle smaczne.

Drukuj przepis
Leczo z dyni
Do lecza z dyni najlepiej jest wybrać odmianę hokkaido. Jej skórka po obróbce termicznej jest jadalna i miękka, a miąższ zwarty. Dzięki temu nie namęczymy się z obieraniem dyni ze skóry, a w trakcie gotowania jej miąższ nie rozpadnie się na drobne kawałki.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram dyni hokkaido
  • 3 sztuki czerwonej papryki
  • 3 sztuki pomidorów
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • olej rzepakowy
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • czerwona ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram dyni hokkaido
  • 3 sztuki czerwonej papryki
  • 3 sztuki pomidorów
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • olej rzepakowy
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • czerwona ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania
  1. filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
  2. pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
  3. paprykę kroimy w grubą kostkę (opcjonalnie możemy wcześniej podpiec ją w piekarniku i obrać ze skóry)
  4. cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy
  5. dynie kroimy w kostkę (wcześniej pozbywając się pestek)
  6. w dużym garnku na oleju podsmażamy filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę i czosnek - chwilę smażymy, dodajemy dynię - znowu chwilę smażymy, na samym końcu dodajemy paprykę i pomidory
  7. wszystko doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy (niewiele - do smaku), w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody
  8. dusimy pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka, uważając, żeby warzywa nie rozpadły się i zachowały swoją strukturę
  9. podajemy z ryżem lub pieczywem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy