Sezon na dynie w pełni. Dlatego też będzie ona głównym bohaterem mojego kolejnego dania. Leczo zna każdy – cukinia, papryka, pomidory do tego kiełbasa. Podstawę mojego lecza będzie stanowiła dynia, a dodatek mięsny – kurczak. Dzięki temu danie będzie lekkie, a przy tym niezwykle smaczne.
Sposób przygotowania
- filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
- pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
- paprykę kroimy w grubą kostkę (opcjonalnie możemy wcześniej podpiec ją w piekarniku i obrać ze skóry)
- cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy
- dynie kroimy w kostkę (wcześniej pozbywając się pestek)
- w dużym garnku na oleju podsmażamy filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę i czosnek - chwilę smażymy, dodajemy dynię - znowu chwilę smażymy, na samym końcu dodajemy paprykę i pomidory
- wszystko doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy (niewiele - do smaku), w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody
- dusimy pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka, uważając, żeby warzywa nie rozpadły się i zachowały swoją strukturę
- podajemy z ryżem lub pieczywem