Kuleczki z kaszy gryczanej

Uwielbiam wszystkie kasze, pod każdą postacią i jako dodatek do wszystkiego. Czasami moim obiadem jest sama kasza polana gęstym jogurtem, opruszona płatkami chili z dodatkiem warzyw – prosto, smacznie i zdrowo. Dzisiaj przedstawiam kaszę w trochę innej, bardziej skomplikowanej postaci, niż tylko zwyczajnie ugotowaną.

Drukuj przepis
Kuleczki z kaszy gryczanej
Kulki z kaszy mogą być daniem samym w sobie (np. z dodatkiem sosu czosnkowego i warzyw) lub dodatkiem do mięsa lub ryby.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
kulek
Składniki
  • 1 woreczek kaszy gryczanej palonej
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 0,5 sztuki papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść pistacji
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kurkuma
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
kulek
Składniki
  • 1 woreczek kaszy gryczanej palonej
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 0,5 sztuki papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść pistacji
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kurkuma
Sposób przygotowania
  1. kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu; piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
  2. cebulę, czosnek, papryczkę i orzechy drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oleju
  3. ugotowaną kaszę dodajemy do podsmażonych składników, dokładnie razem mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki; (cały czas mieszamy, aby jak najszybciej wystudzić kaszę z dodatkami)
  4. do przestudzonej kaszy dodajemy jedno jajko, mąkę i przyprawy - odrobinę soli, pieprzu i kurkumy; dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kulki
  5. kulki układamy na blasze posmarowanej olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem;
  6. upieczone kulki podajemy z wybranymi dodatkami

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy