Mięso z królika nie należy do najtańszych, jednak jest ono bardzo smaczne i zdrowe. Niezwykle delikatne, nie wymaga wielu dodatków i przypraw, gdyż samo w sobie ma dobry smak. Świetnie sprawdzi się jako danie na rodzinny obiad lub kolację przy świecach.
Sposób przygotowania
- tuszkę królika dzielimy na porcje, myjemy, dokładnie osuszamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i suszonego rozmarynu
- wszystkie warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera w średniej wielkości kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy
- na dużej głębokiej patelni, albo w garnku o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy królika z każdej strony na złoty kolor; wyjmujemy na talerz
- w tym samym naczyniu na odrobinie oleju i łyżce masła przesmażamy cebulę, czosnek i po chwili dodajemy warzywa korzeniowe, gałązkę rozmarynu; chwilę smażymy
- do warzyw wkładamy królika, zalewamy winem i gotujemy, aż alkohol wyparuje, następnie doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy odrobiną wody lub bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy około godziny, aż mięso stanie się miękkie
- gotowe danie podajemy z pure z ziemniaków lub młodymi, gotowanym ziemniaki z wody.