Królik duszony w białym winie i warzywach korzeniowych

Mięso z królika nie należy do najtańszych, jednak jest ono bardzo smaczne i zdrowe. Niezwykle delikatne, nie wymaga wielu dodatków i przypraw, gdyż samo w sobie ma dobry smak. Świetnie sprawdzi się jako danie na rodzinny obiad lub kolację przy świecach.

Drukuj przepis
Królik duszony w białym winie i warzywach korzeniowych
Królik duszony w białym winie jest bardzo eleganckim i smacznym daniem. Najlepiej prezentuje się w towarzystwie pure z ziemniaków i duszonych warzyw korzeniowych.
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 tuszka z królika
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • 0,5 sztuki małego selera
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina
  • olej rzepakowy
  • masło
  • sól, pieprz
  • świeży i suszony rozmaryn
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 tuszka z królika
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • 0,5 sztuki małego selera
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina
  • olej rzepakowy
  • masło
  • sól, pieprz
  • świeży i suszony rozmaryn
Sposób przygotowania
  1. tuszkę królika dzielimy na porcje, myjemy, dokładnie osuszamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i suszonego rozmarynu
  2. wszystkie warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera w średniej wielkości kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy
  3. na dużej głębokiej patelni, albo w garnku o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy królika z każdej strony na złoty kolor; wyjmujemy na talerz
  4. w tym samym naczyniu na odrobinie oleju i łyżce masła przesmażamy cebulę, czosnek i po chwili dodajemy warzywa korzeniowe, gałązkę rozmarynu; chwilę smażymy
  5. do warzyw wkładamy królika, zalewamy winem i gotujemy, aż alkohol wyparuje, następnie doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy odrobiną wody lub bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy około godziny, aż mięso stanie się miękkie
  6. gotowe danie podajemy z pure z ziemniaków lub młodymi, gotowanym ziemniaki z wody.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy