Krewetki tygrysie z białym winem
Krewetki tygrysie lubię podawać w całości – dla efektu wizualnego 😉 Można również przed gotowaniem oczyścić krewetki z pancerza, odciąć głowę i usunąć układ trawienny. Warto jednak zostawić chociaż ogonek, żeby było za co złapać przy jedzeniu. Do tego dania najlepszym dodatkiem jest świeża bagietka.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 10minut
    Gotowanie
    20 minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 10minut
    Gotowanie
    20 minut
    Składniki
    • 1kilogram krewetek tygrysich
    • 6ząbków czosnku
    • 1duży pęczek natki pietruszki
    • 3sztuki ostrej papryczki, może być jalapenio
    • 1kieliszek białego wytrawnego wina
    • 3łyżki prawdziwego masła
    • 3łyżki oliwy z oliwek
    • sól
    • bagietka
    Sposób przygotowania
    1. krewetki myjemy, dokładnie osuszamy i w zależności od preferencji obieramy, albo zostawiamy w całości
    2. czosnek, papryczki i natkę pietruszki drobno siekamy
    3. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, dodajemy czosnek, papryczki i natkę, chwilę smażymy delikatnie soląc
    4. dodajemy krewetki smażymy z jednej i drugiej strony, następnie dodajemy wino i gotując na wolnym ogniu czekamy, aż wino się zredukuje
    5. gotowe krewetki podajemy ze świeżą bagietką

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy