Krewetki tygrysie z białym winem

Krewetki to moje ulubione owoce morza. Same w sobie mają bardzo delikatny smak, który można podkręcić za pomocą dodatków. Ale nie ma też co z nimi za bardzo przesadzać, żeby smak samej krewetki był wyczuwalny i nie został zdominowany przez inne składniki.

Najsmaczniejsze krewetki to te kupowane w całości, razem z głową i pancerzem. Pięknie się prezentują i łatwo rozpoznać czy są świeże.

Drukuj przepis
Krewetki tygrysie z białym winem
Krewetki tygrysie lubię podawać w całości - dla efektu wizualnego 😉 Można również przed gotowaniem oczyścić krewetki z pancerza, odciąć głowę i usunąć układ trawienny. Warto jednak zostawić chociaż ogonek, żeby było za co złapać przy jedzeniu. Do tego dania najlepszym dodatkiem jest świeża bagietka.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram krewetek tygrysich
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 sztuki ostrej papryczki, może być jalapenio
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki prawdziwego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • bagietka
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram krewetek tygrysich
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 sztuki ostrej papryczki, może być jalapenio
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki prawdziwego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • bagietka
Sposób przygotowania
  1. krewetki myjemy, dokładnie osuszamy i w zależności od preferencji obieramy, albo zostawiamy w całości
  2. czosnek, papryczki i natkę pietruszki drobno siekamy
  3. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, dodajemy czosnek, papryczki i natkę, chwilę smażymy delikatnie soląc
  4. dodajemy krewetki smażymy z jednej i drugiej strony, następnie dodajemy wino i gotując na wolnym ogniu czekamy, aż wino się zredukuje
  5. gotowe krewetki podajemy ze świeżą bagietką

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy