Krewetki to moje ulubione owoce morza. Same w sobie mają bardzo delikatny smak, który można podkręcić za pomocą dodatków. Ale nie ma też co z nimi za bardzo przesadzać, żeby smak samej krewetki był wyczuwalny i nie został zdominowany przez inne składniki.
Najsmaczniejsze krewetki to te kupowane w całości, razem z głową i pancerzem. Pięknie się prezentują i łatwo rozpoznać czy są świeże.
Krewetki tygrysie lubię podawać w całości - dla efektu wizualnego 😉 Można również przed gotowaniem oczyścić krewetki z pancerza, odciąć głowę i usunąć układ trawienny. Warto jednak zostawić chociaż ogonek, żeby było za co złapać przy jedzeniu. Do tego dania najlepszym dodatkiem jest świeża bagietka.
Sposób przygotowania
- krewetki myjemy, dokładnie osuszamy i w zależności od preferencji obieramy, albo zostawiamy w całości
- czosnek, papryczki i natkę pietruszki drobno siekamy
- na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, dodajemy czosnek, papryczki i natkę, chwilę smażymy delikatnie soląc
- dodajemy krewetki smażymy z jednej i drugiej strony, następnie dodajemy wino i gotując na wolnym ogniu czekamy, aż wino się zredukuje
- gotowe krewetki podajemy ze świeżą bagietką