Krewetki z chili i czosnkiem

Uwielbiam owoce morza pod każda postacią. A krewetki są tym, co mogłabym jeść codziennie. Odpowiednio przyprawione, w maślanym sosie, a do tego bagietka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Dobry pomysł na romantyczną kolację we dwoje ?

Drukuj przepis
Krewetki z chili i czosnkiem
Bardzo proste danie - mrożone krewetki z ogonkami, do tego natka pietruszki, która łagodzi smak i zapach czosnku, a do tego - chili, sól i masło. Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.
Przygotowanie 5 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kilograma mrożonych krewetek z ogonkami
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 sztuka czerwonej papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
Przygotowanie 5 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kilograma mrożonych krewetek z ogonkami
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 sztuka czerwonej papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
Sposób przygotowania
  1. krewetki rozmrażamy w chłodnej wodzie około godzinę czasu
  2. czosnek, papryczkę chili czerwoną i natkę pietruszki drobno siekamy
  3. w garnku albo na patelni o grubym dnie rozpuszczamy masło dodając oliwę z oliwek, wrzucamy posiekane składniki i na najmniejszym ogniu smażymy kilka chwil
  4. krewetki odcedzamy na sitku i wrzucamy do garnka, delikatnie solimy i smażymy około 10 minut
  5. gotowe danie wykładamy na talerze, podając bagietkę, która wyśmienicie smakuje z powstałym sosem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy