Kremowa zupa dyniowa

Zupy stanowią podstawę obiadu w wielu domach. Są zdrowe, sycące, zawierają mnóstwo witamin. A odpowiednio przygotowane świetnie sprawdzają się przy wszelkich dietach.

Drukuj przepis
Kremowa zupa dyniowa
Zupa jest najsmaczniejsza kiedy przogtujemy ją ze świeżej dyni. Dodatkiem mogą być grzanki, jednak ja najbardziej lubię podaną z prażonymi pestkami dyni.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 kilogramy dyni
  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pestki dyni
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • korzeń imbiru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • płatki chili
  • gałka muszkatołowa
  • 1 puszka mleczko kokosowe
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 kilogramy dyni
  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pestki dyni
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • korzeń imbiru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • płatki chili
  • gałka muszkatołowa
  • 1 puszka mleczko kokosowe
Sposób przygotowania
  1. z włoszczyzny, przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz) gotujemy wywar
  2. w tym czasie obieramy dynie i ziemniaki i kroimy w kostkę; pestki dyni podprażamy na suchej patelni
  3. przecedzamy wywar i wrzucamy do niego pokrojoną dynie i ziemniaki, płyn musi delikatnie przykrywać warzywa; gotujemy do miękkości
  4. warzywa miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i pozostałe przyprawy do smaku; jeżeli zupa ma być łagodna wystarczy odrobina tartego korzenia imbiru i kilka płatków chili
  5. zagotowaną zupę podajemy z prażonymi płatkami dyni i kilkoma kroplami oliwy z oliwek

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy