Krem z buraków

Buraki kojarzą się z czerwonym barszczykiem, zupą burakową lub buraczkami zasmażanymi. Pysznym sposobem na buraki jest zrobienie z nich kremu z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Drukuj przepis
Krem z buraków
Krem z buraków jest gęstą, sycącą zupą. W wersji lżejszej dodatkiem może być sam jogurt. Jeżeli ma zastąpić cały obiad, można dodać do niego chipsy z boczku i białą fasolę.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 5 sztuk buraków
  • 1 sztuka ziemniaka
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 sztuki małego selera
  • 30 dag surowego boczku
  • 30 dag białej fasoli Piękny Jaś
  • sok z cytryny
  • sok z pomarańczy
  • olej
  • naturalny gęsty jogurt
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • trawa cytrynowa
  • estragon
  • brązowy cukier
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 5 sztuk buraków
  • 1 sztuka ziemniaka
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 sztuki małego selera
  • 30 dag surowego boczku
  • 30 dag białej fasoli Piękny Jaś
  • sok z cytryny
  • sok z pomarańczy
  • olej
  • naturalny gęsty jogurt
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • trawa cytrynowa
  • estragon
  • brązowy cukier
Sposób przygotowania
  1. białą fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie; odcedzamy
  2. boczek kroimy w cienkie plastry, układamy na patelni i robimy chipsy (na małym ogniu wytapiamy tłuszcz i zrumieniamy boczek); gdy chipsy będą już gotowe wykładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu
  3. buraki, ziemniaki, marchewki i selera obieramy i kroimy w kostkę
  4. cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy w głębokim garnku; gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej pokrojone warzywa i wszystko razem smażymy około 10 - 15 minut; w międzyczasie warzywa skrapiamy sokiem z połowy cytryny i pomarańczy
  5. podsmażone warzywa zalewamy około 2 litrami wody i dodajemy przyprawy do smaku - sól, pieprz, trawę cytrynową, estragon i cukier; gotujemy do miękkości
  6. gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem na gładki krem; nalewamy na talerz i na wierzchu kładziemy łyżkę gęstego jogurtu, kilka chipsów z boczku oraz kilka ziaren fasoli

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy