Buraki kojarzą się z czerwonym barszczykiem, zupą burakową lub buraczkami zasmażanymi. Pysznym sposobem na buraki jest zrobienie z nich kremu z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Przygotowanie | 30 minut |
Gotowanie | 50 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 5 sztuk buraków
- 1 sztuka ziemniaka
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 sztuki małego selera
- 30 dag surowego boczku
- 30 dag białej fasoli Piękny Jaś
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
- olej
- naturalny gęsty jogurt
przyprawy
- sól
- pieprz
- trawa cytrynowa
- estragon
- brązowy cukier
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- białą fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie; odcedzamy
- boczek kroimy w cienkie plastry, układamy na patelni i robimy chipsy (na małym ogniu wytapiamy tłuszcz i zrumieniamy boczek); gdy chipsy będą już gotowe wykładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu
- buraki, ziemniaki, marchewki i selera obieramy i kroimy w kostkę
- cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy w głębokim garnku; gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej pokrojone warzywa i wszystko razem smażymy około 10 - 15 minut; w międzyczasie warzywa skrapiamy sokiem z połowy cytryny i pomarańczy
- podsmażone warzywa zalewamy około 2 litrami wody i dodajemy przyprawy do smaku - sól, pieprz, trawę cytrynową, estragon i cukier; gotujemy do miękkości
- gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem na gładki krem; nalewamy na talerz i na wierzchu kładziemy łyżkę gęstego jogurtu, kilka chipsów z boczku oraz kilka ziaren fasoli