Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Bardzo dobrym dodatkiem do kieszonek będzie brązowy ryż i mieszanka różnokolorowych sałat.
Porcje
Przygotowanie
4osoby
20minut
Gotowanie
50minut
Porcje
Przygotowanie
4osoby
20minut
Gotowanie
50minut
Składniki
2sztukipodwójnego filetu z kurczaka
4plastrysera żółtegoja używałam goudy
4sztukisuszonych śliwek
0,5sztukimałej cebuli
1sztukapapryczki chilimałej
2łyżkioliwy z oliwek
masło
przyprawy
sól, pieprz
czosnek granulowany
oregano
Sposób przygotowania
filety oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy; dzielimy na 4 pojedyncze filety; z każdego z nich robimy kieszonkę – kroimy wzdłuż, pamiętając żeby nie przekroić do końca; bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem
przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano
do każdej kieszonki wkładamy plaster sera żółtego, kilka piórek cebuli, jedną suszoną śliwkę podzieloną na dwie części, plasterek papryczki chili i mały słupek masła
kiedy każda kieszonka będzie już nadziana, zamykamy je przy pomocy wykałaczek tak, aby nadzienie nie wypadło w trakcie duszenia
rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z dwóch stron; następnie do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, tak aby tylko przykryła dno, wrzucamy kilka piórek cebuli i kawałek masła; układamy kieszonki (mogą się o siebie nawzajem opierać) i dusimy około 30 – 40 minut
pamiętajmy sprawdzać, czy mięso się nie przypala, a w razie potrzeby dolejmy odrobinę wody; przed podaniem na stół należy delikatnie usunąć wykałaczki tak, aby kieszonki się nie rozsypały