Kieszonki ze śliwką
Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Bardzo dobrym dodatkiem do kieszonek będzie brązowy ryż i mieszanka różnokolorowych sałat.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    50minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    50minut
    Składniki
    • 2sztuki podwójnego filetu z kurczaka
    • 4plastry sera żółtegoja używałam goudy
    • 4sztuki suszonych śliwek
    • 0,5sztuki małej cebuli
    • 1sztuka papryczki chilimałej
    • 2łyżki oliwy z oliwek
    • masło
    przyprawy
    • sól, pieprz
    • czosnek granulowany
    • oregano
    Sposób przygotowania
    1. filety oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy; dzielimy na 4 pojedyncze filety; z każdego z nich robimy kieszonkę – kroimy wzdłuż, pamiętając żeby nie przekroić do końca; bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem
    2. przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano
    3. do każdej kieszonki wkładamy plaster sera żółtego, kilka piórek cebuli, jedną suszoną śliwkę podzieloną na dwie części, plasterek papryczki chili i mały słupek masła
    4. kiedy każda kieszonka będzie już nadziana, zamykamy je przy pomocy wykałaczek tak, aby nadzienie nie wypadło w trakcie duszenia
    5. rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z dwóch stron; następnie do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, tak aby tylko przykryła dno, wrzucamy kilka piórek cebuli i kawałek masła; układamy kieszonki (mogą się o siebie nawzajem opierać) i dusimy około 30 – 40 minut
    6. pamiętajmy sprawdzać, czy mięso się nie przypala, a w razie potrzeby dolejmy odrobinę wody; przed podaniem na stół należy delikatnie usunąć wykałaczki tak, aby kieszonki się nie rozsypały

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy