Zwykłe kotlety mogą się znudzić, grilowane mięso też. Czasami potrzebne jest urozmaicenie. A najlepiej, jak to urozmaicenie łączy w sobie smak i zdrowie. Takim rozwiązaniem są nadziewane filety z kurczaka. Bez panierki, która wchłania litry oleju. Zdrowo i smacznie.
Sposób przygotowania
- filety oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy; dzielimy na 4 pojedyncze filety; z każdego z nich robimy kieszonkę - kroimy wzdłuż, pamiętając żeby nie przekroić do końca; bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem
- przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano
- do każdej kieszonki wkładamy plaster sera żółtego, kilka piórek cebuli, jedną suszoną śliwkę podzieloną na dwie części, plasterek papryczki chili i mały słupek masła
- kiedy każda kieszonka będzie już nadziana, zamykamy je przy pomocy wykałaczek tak, aby nadzienie nie wypadło w trakcie duszenia
- rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z dwóch stron; następnie do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, tak aby tylko przykryła dno, wrzucamy kilka piórek cebuli i kawałek masła; układamy kieszonki (mogą się o siebie nawzajem opierać) i dusimy około 30 - 40 minut
- pamiętajmy sprawdzać, czy mięso się nie przypala, a w razie potrzeby dolejmy odrobinę wody; przed podaniem na stół należy delikatnie usunąć wykałaczki tak, aby kieszonki się nie rozsypały