Kieszonki ze śliwką

Zwykłe kotlety mogą się znudzić, grilowane mięso też. Czasami potrzebne jest urozmaicenie. A najlepiej, jak to urozmaicenie łączy w sobie smak i zdrowie. Takim rozwiązaniem są nadziewane filety z kurczaka. Bez panierki, która wchłania litry oleju. Zdrowo i smacznie.

Drukuj przepis
Kieszonki ze śliwką
Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Bardzo dobrym dodatkiem do kieszonek będzie brązowy ryż i mieszanka różnokolorowych sałat.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki podwójnego filetu z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego ja używałam goudy
  • 4 sztuki suszonych śliwek
  • 0,5 sztuki małej cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło
przyprawy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki podwójnego filetu z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego ja używałam goudy
  • 4 sztuki suszonych śliwek
  • 0,5 sztuki małej cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło
przyprawy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
Sposób przygotowania
  1. filety oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy; dzielimy na 4 pojedyncze filety; z każdego z nich robimy kieszonkę - kroimy wzdłuż, pamiętając żeby nie przekroić do końca; bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem
  2. przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano
  3. do każdej kieszonki wkładamy plaster sera żółtego, kilka piórek cebuli, jedną suszoną śliwkę podzieloną na dwie części, plasterek papryczki chili i mały słupek masła
  4. kiedy każda kieszonka będzie już nadziana, zamykamy je przy pomocy wykałaczek tak, aby nadzienie nie wypadło w trakcie duszenia
  5. rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z dwóch stron; następnie do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, tak aby tylko przykryła dno, wrzucamy kilka piórek cebuli i kawałek masła; układamy kieszonki (mogą się o siebie nawzajem opierać) i dusimy około 30 - 40 minut
  6. pamiętajmy sprawdzać, czy mięso się nie przypala, a w razie potrzeby dolejmy odrobinę wody; przed podaniem na stół należy delikatnie usunąć wykałaczki tak, aby kieszonki się nie rozsypały

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy