Kaszotto

Włoskie risotto zna większość z nas. Specjalny ryż, masło, białe wino, parmezan to podstawa tej potrawy. Ja proponuję naszą rodzimą wersję tej potrawy, opartą na niezwykle zdrowiej kaszy. Stąd też nazwa – kaszotto.

Drukuj przepis
Kaszotto
Kiedy w domu nie mamy specjalnego ryżu do wykonania risotto, zawsze można poratować się kaszą i stworzyć równie pyszną potrawę.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 20 dag kasza jęczmienna pęczak
  • 40 dag filetu z indyka
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka zielony groszek opcjonalnie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kostki prawdziwego masła
  • 1 litr bulion warzywny może być też rosół
  • 10 dag tartego parmezanu
przyprawy
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 20 dag kasza jęczmienna pęczak
  • 40 dag filetu z indyka
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka zielony groszek opcjonalnie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kostki prawdziwego masła
  • 1 litr bulion warzywny może być też rosół
  • 10 dag tartego parmezanu
przyprawy
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania
  1. cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, indyka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i chili; podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion z włoszczyzny lub rosół
  2. na głębokiej patelni, albo w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej i odrobinę masła; szklimy cebulę, dodajemy czosnek i indyka, smażymy; dodajemy kaszę, chwilę ją przesmażamy, a następnie dodajemy wino; cały czas mieszając odparowywujemy wino tak, aby pozbyć się alkoholu, a żeby pozostał sam smak
  3. dodajemy po trochu bulionu i cały czas mieszamy, aż kasza wchłonie płyn; powtarzamy tą czynność kilkakrotnie, aż kasza będzie al dente; następnie dodajemy dwie - trzy łyżki masła oraz odcedzony groszek; na sam koniec dodajemy tarty parmezan, wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze
Inne informacje

Kaszotto będzie równie pyszne w wersji bez mięsa.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy