Włoskie risotto zna większość z nas. Specjalny ryż, masło, białe wino, parmezan to podstawa tej potrawy. Ja proponuję naszą rodzimą wersję tej potrawy, opartą na niezwykle zdrowiej kaszy. Stąd też nazwa – kaszotto.
Przygotowanie | 15 minut |
Gotowanie | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 20 dag kasza jęczmienna pęczak
- 40 dag filetu z indyka
- 1 sztuka czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka zielony groszek opcjonalnie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 kostki prawdziwego masła
- 1 litr bulion warzywny może być też rosół
- 10 dag tartego parmezanu
przyprawy
- sól, pieprz
- płatki chili
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, indyka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i chili; podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion z włoszczyzny lub rosół
- na głębokiej patelni, albo w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej i odrobinę masła; szklimy cebulę, dodajemy czosnek i indyka, smażymy; dodajemy kaszę, chwilę ją przesmażamy, a następnie dodajemy wino; cały czas mieszając odparowywujemy wino tak, aby pozbyć się alkoholu, a żeby pozostał sam smak
- dodajemy po trochu bulionu i cały czas mieszamy, aż kasza wchłonie płyn; powtarzamy tą czynność kilkakrotnie, aż kasza będzie al dente; następnie dodajemy dwie - trzy łyżki masła oraz odcedzony groszek; na sam koniec dodajemy tarty parmezan, wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze
Inne informacje
Kaszotto będzie równie pyszne w wersji bez mięsa.