Jesień to czas, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i sycącego do jedzenia. Nie zawsze jest czas na gotowanie wymyślnych potraw, których przygotowanie zajmuje dużo czasu. Potrawy jednogarnkowe to jest coś co bardzo ułatwia wyczarowanie pysznego obiadu lub kolacji na ciepło. A gdy do tego jest jeszcze zdrowe i bardzo smaczne – nic innego niż brać się do pracy! Dzisiaj proponuję kaszotto z bobem (oczywiście mrożonym) w towarzystwie boczku i piersi z kurczaka.
Przygotowanie | 15 minut |
Gotowanie | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 40 dag surowego boczku chudego
- 1 opakowanie mrożonego bobu
- 10 sztuk pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka paprczyki chili czerwonej
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
- natka pietruszki
przyprawy
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy
- boczek kroimy w kostkę, bulion warzywny podgrzewamy
- bób gotujemy kilka minut, tak aby był delikatnie twardy - "al dente", odcedzamy
- pieczarki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy
- na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i przesmażamy, jeżeli jest wyjątkowo chudy dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pierś z kurczaka - smażymy
- do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę i pieczarki, chwilę smażymy i wrzucamy kaszę, dokładnie wszystko mieszamy, smażymy 2-3 minuty i podlewamy niewielką ilością bulionu
- po około 10 minutach (co trochę należy mieszać i sprawdzać ilość płynu co trochę go uzupełniając tak, aby kasza wchłonęła całość) dodajemy bób i wszystko razem gotujemy około 5 minut
- danie jest gotowe, gdy kasza jest miękka i ma odpowiednią konsystencję - nie jest za sucha, ani zbyt mokra
- gotowe danie możemy posypać startym parmezanem i dużą ilością natki pietruszki