Do przygotowania nadziewanych kajzerek na gorąco można wykorzystać wszystko to co mamy w lodówce – tak samo, gdy robimy pizze. Podstawą jest jajko, a to co pod nim zależy od naszej pomysłowości.
Sposób przygotowania
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
- pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i przesmażamy na patelni na odrobinie oliwy, solimy
- ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach
- salami kroimy w kostkę
- szczypiorek siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki
- z kajzerek odcinamy górę i wyjmujemy środek, roztapiamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy bułki w środku
- do przygotowanych kajzerek wkładamy kolejno wszystkie składniki - salami, pieczarki, część szczypiorku, ser żółty, a na wierzchu wybijamy jajko, delikatnie je solimy
- nadziane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok układamy odcięte góry kajzerek również posmarowanych masłem
- pieczemy około 10 minut, w zależności od tego czy chcemy aby żółtko było płynne czy ścięte
- upieczone bułki układamy na talerzu, delikatnie przykrywając upieczoną górą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem