Zdrowa i smaczna alternatywa gotowych sosów lub zwykłego majonezu
Drukuj przepis
Jogurtowy sos czosnkowy
Sos czosnkowy idealnie pasuje zarówno do mięs jak i do warzyw. Można wykorzystać go jako dodatek do pizzy, placków z cukinii lub ziemniaków.
Składniki
- 1 duży kubek jogurt grecki
- 5 ząbków czosnek
- szczypta majeranek
- szczypta oregano
- szczypta sól
- szczypta pieprz
Składniki
- 1 duży kubek jogurt grecki
- 5 ząbków czosnek
- szczypta majeranek
- szczypta oregano
- szczypta sól
- szczypta pieprz
| |
Sposób przygotowania
jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego wszystkie przyprawy
przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do jogurtu
bardzo dokładnie mieszamy
Inne informacje
Warto odczekać 30 minut po przygotowaniu sosu. Nabierze on wtedy pełni smaku, a jogurt przejmie zapach i smak czosnku i przypraw.
Skomentuj przepis (przez Facebooka)