Jogurtowy sos czosnkowy

Zdrowa i smaczna alternatywa gotowych sosów lub zwykłego majonezu

Drukuj przepis
Jogurtowy sos czosnkowy
Sos czosnkowy idealnie pasuje zarówno do mięs jak i do warzyw. Można wykorzystać go jako dodatek do pizzy, placków z cukinii lub ziemniaków.
Przygotowanie 5 minut
Oczekiwanie 30 minut
Porcje
kubek (350 ml)
Składniki
  • 1 duży kubek jogurt grecki
  • 5 ząbków czosnek
  • szczypta majeranek
  • szczypta oregano
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
Przygotowanie 5 minut
Oczekiwanie 30 minut
Porcje
kubek (350 ml)
Składniki
  • 1 duży kubek jogurt grecki
  • 5 ząbków czosnek
  • szczypta majeranek
  • szczypta oregano
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
Sposób przygotowania
  1. jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego wszystkie przyprawy
  2. przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do jogurtu
  3. bardzo dokładnie mieszamy
Inne informacje

Warto odczekać 30 minut po przygotowaniu sosu. Nabierze on wtedy pełni smaku, a jogurt przejmie zapach i smak czosnku i przypraw.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy