Indyk w płatkach owsianych

Mięso indyka jest zdrowe i dietetyczne. Można je piec, gotować, smażyć, grilować. Wypróbujcie przepis na filet z indyka w płatkach owsianych – kotlety w zdrowszej wersji.

Drukuj przepis
Indyk w płatkach owsianych
Filet z indyka w formie małych kotletów, obtoczony w płatki owsiane z dodatkiem przypraw wspaniale pasuje do wszelkich dodatków - ryżu, makaronu, ziemniaków i wszystkich warzyw.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 40 dag filetu z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 sztuki jajek
  • olej do smażenia
  • płatki owsiane
  • sól
  • pieprz
  • ziarna kolendry
  • płatki chili
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 40 dag filetu z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 sztuki jajek
  • olej do smażenia
  • płatki owsiane
  • sól
  • pieprz
  • ziarna kolendry
  • płatki chili
Sposób przygotowania
  1. filet z indyka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na małe kotleciki; przyprawiamy solą i pieprzem
  2. do moździerza wrzucamy płatki chili, czosnek i kolendrę - ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy 5 - 6 łyżek płatków owsianych i dokładnie łączymy z przyprawami, przy okazji delikatnie rozdrabniając je
  3. przygotowane kotleciki obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach i smażymy na złoty kolor; odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy