Z czasów dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam smak duszonej marchewki na gęsto jako dodatek do drugiego dania. Do tego mięso, albo jajko sadzone i ziemniaki. Ja odtworzyłam to danie w trochę unowocześnionej i zdrowszej wersji.
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 50 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 sztuki podwójnej piersi z kurczaka ze skórą
- 2 sztuki batatów średniej wielkości
- 1 opakowanie mróżonej marchewki z groszkiem
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prawdziwego masła
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
przyprawy
- sól
- pieprz
- brązowy cukier
- kurkuma
- imbir
- gałka muszkatołowa
- płatki chili
- słodka papryka w proszku
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- piersi z kurczaka dzielimy na pojedyncze, usuwamy kości i błonki pozostawiając skórę; myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek, solą, pieprzem, kurkumą i papryką
- bataty obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości z odrobiną soli
- marchewkę z groszkiem zalewamy wodą tak, aby tylko przykrywała warzywa, gotujemy i w między czasie przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową
- pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej lub na zwykłej z grubym dnem, tak aby nie dodawać już więcej tłuszczu; pamiętajmy, że skóra na koniec smażenia musi być chrupiąca
- do marchewki z groszkiem robimy zasmażkę - na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i łączymy z łyżką mąki pełnoziarnistej tak, aby powstała gładka masa; dodajemy do ugotowanej marchewki z groszkiem i jeszcze chwilę gotujemy
- bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i ubijamy na gładkie pure
- danie wykładamy na talerz; w wersji dla dorosłych, aby przełamać słodkość, marchewkę z groszkiem opruszamy płatkami chili a bataty posypujemy posiekanym szczypiorkiem