Pierś z kurczaka z batatami i marchewką z groszkiem

Z czasów dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam smak duszonej marchewki na gęsto jako dodatek do drugiego dania. Do tego mięso, albo jajko sadzone i ziemniaki. Ja odtworzyłam to danie w trochę unowocześnionej i zdrowszej wersji.

Drukuj przepis
Pierś z kurczaka z batatami i marchewką z groszkiem
Dzieci ucieszy słodki smak ziemniaków i marchewki z groszkiem, dorośli wrócą wspomnieniami do lat dziecięcych i obiadów u mamy i babci 🙂
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki podwójnej piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 sztuki batatów średniej wielkości
  • 1 opakowanie mróżonej marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka prawdziwego masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier
  • kurkuma
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • płatki chili
  • słodka papryka w proszku
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki podwójnej piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 sztuki batatów średniej wielkości
  • 1 opakowanie mróżonej marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka prawdziwego masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier
  • kurkuma
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • płatki chili
  • słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. piersi z kurczaka dzielimy na pojedyncze, usuwamy kości i błonki pozostawiając skórę; myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek, solą, pieprzem, kurkumą i papryką
  2. bataty obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości z odrobiną soli
  3. marchewkę z groszkiem zalewamy wodą tak, aby tylko przykrywała warzywa, gotujemy i w między czasie przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową
  4. pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej lub na zwykłej z grubym dnem, tak aby nie dodawać już więcej tłuszczu; pamiętajmy, że skóra na koniec smażenia musi być chrupiąca
  5. do marchewki z groszkiem robimy zasmażkę - na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i łączymy z łyżką mąki pełnoziarnistej tak, aby powstała gładka masa; dodajemy do ugotowanej marchewki z groszkiem i jeszcze chwilę gotujemy
  6. bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i ubijamy na gładkie pure
  7. danie wykładamy na talerz; w wersji dla dorosłych, aby przełamać słodkość, marchewkę z groszkiem opruszamy płatkami chili a bataty posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy