Domowy krupnik

Dania z kaszy zawsze są zdrowe. A krupnik ugotowany na wywarze warzywnym lub delikatnym wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki z powodzeniem może zastąpić cały dwudaniowy obiad.

Drukuj przepis
Domowy krupnik
Kasza bardzo długo trzyma ciepło i dzięki temu potrawy z niej są idealne do rozgrzania w zimny, jesienny dzień.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
litry
Składniki
  • 4 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 sztuk ziemniaków średniej wielkości
  • 15 dag kaszy wiejskiej jęczmiennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
litry
Składniki
  • 4 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 sztuk ziemniaków średniej wielkości
  • 15 dag kaszy wiejskiej jęczmiennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. bulion warzywny (ja taki bulion przygotowuję z kilku marchewek, pietruszek, dużego selera, opieczonej cebuli, kawałka pora, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu) doprowadzamy do wrzenia i zasypujemy kaszą; gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
  2. ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dobrą kostkę; obgotowywujemy w osobnym garnku w małej ilości wody, a następnie dodajemy do kaszy i gotujemy do miękkości składników
  3. pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (użytą wcześniej do przygotowania bulionu), a gotową zupę nalaną na talerz dekorujemy dużą ilością natki pietruszki

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy