Dania z kaszy zawsze są zdrowe. A krupnik ugotowany na wywarze warzywnym lub delikatnym wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki z powodzeniem może zastąpić cały dwudaniowy obiad.
Sposób przygotowania
- bulion warzywny (ja taki bulion przygotowuję z kilku marchewek, pietruszek, dużego selera, opieczonej cebuli, kawałka pora, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu) doprowadzamy do wrzenia i zasypujemy kaszą; gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
- ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dobrą kostkę; obgotowywujemy w osobnym garnku w małej ilości wody, a następnie dodajemy do kaszy i gotujemy do miękkości składników
- pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (użytą wcześniej do przygotowania bulionu), a gotową zupę nalaną na talerz dekorujemy dużą ilością natki pietruszki