Domowy burger z indyka
Aby burger był naprawdę zdrowy, warto wykorzystać do przygotowania mięso z indyka. Do tego świeże warzywa i własnoręcznie przygotowany sos. Jako dodatek do burgera, można zrobić domowe frytki – pieczone w piekarniku, albo we frytkownicy beztłuszczowej.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    10minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    10minut
    Składniki
    • 500gram mięsa z filetu z indyka
    • 1sztuka pomidora
    • 1sztuka ogórka
    • 1sztuka czerwonej cebuli
    • 1sztuka papryczki chili
    • 4liście sałaty lodowej
    • 1sztuka cukinii
    • 5sztuk pieczarek
    • 4sztuki dużych bułek
    • 3ząbki czosnku
    • 4 plastry zółtego sera
    • olej
    • gęsty jogurt naturalny
    • jajko
    przyprawy
    • sól
    • kolendra
    • pieprz
    • oregano
    Sposób przygotowania
    1. mięso z indyka mielimy razem z nasionami kolendry i ząbkiem czosnku; dodajemy jajko, sól, pieprz, odrobinę wody gazowanej; dokładnie wyrabiamy, formujemy kształt burgerów i smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju
    2. pieczarki i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy i przesmażamy na odrobinie oleju
    3. bułki kroimy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
    4. do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i dokładnie mieszamy
    5. pomidora, ogórka, papryczkę chili i cebulę kroimy w cienkie plastry
    6. obie części bułki smarujemy sosem i układamy składniki, kolejność dowolna, ale najlepiej na spodzie położyć sałatę, a ser na gorącym burgerze

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy