Burger kojarzy się z czymś niezdrowy, ciężkim, ze śmieciowym jedzeniem. Ale przy tym z czymś ogromnie smacznym. I jak tu pogodzić te dwie rzeczy? Rozwiązanie jest bardzo proste! Wystarczy przygotować burgera w domu. Ze zdrowych składników, w odpowiedni sposób i przepis na bardzo smaczny i zdrowy obiad gotowy.
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 10 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 gram mięsa z filetu z indyka
- 1 sztuka pomidora
- 1 sztuka ogórka
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 1 sztuka papryczki chili
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 sztuka cukinii
- 5 sztuk pieczarek
- 4 sztuki dużych bułek
- 3 ząbki czosnku
- 4 plastry zółtego sera
- olej
- gęsty jogurt naturalny
- jajko
przyprawy
- sól
- kolendra
- pieprz
- oregano
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- mięso z indyka mielimy razem z nasionami kolendry i ząbkiem czosnku; dodajemy jajko, sól, pieprz, odrobinę wody gazowanej; dokładnie wyrabiamy, formujemy kształt burgerów i smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju
- pieczarki i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy i przesmażamy na odrobinie oleju
- bułki kroimy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
- do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i dokładnie mieszamy
- pomidora, ogórka, papryczkę chili i cebulę kroimy w cienkie plastry
- obie części bułki smarujemy sosem i układamy składniki, kolejność dowolna, ale najlepiej na spodzie położyć sałatę, a ser na gorącym burgerze