Domowy burger z indyka

Burger kojarzy się z czymś niezdrowy, ciężkim, ze śmieciowym jedzeniem. Ale przy tym z czymś ogromnie smacznym. I jak tu pogodzić te dwie rzeczy? Rozwiązanie jest bardzo proste! Wystarczy przygotować burgera w domu. Ze zdrowych składników, w odpowiedni sposób i przepis na bardzo smaczny i zdrowy obiad gotowy.

Drukuj przepis
Domowy burger z indyka
Aby burger był naprawdę zdrowy, warto wykorzystać do przygotowania mięso z indyka. Do tego świeże warzywa i własnoręcznie przygotowany sos. Jako dodatek do burgera, można zrobić domowe frytki - pieczone w piekarniku, albo we frytkownicy beztłuszczowej.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 gram mięsa z filetu z indyka
  • 1 sztuka pomidora
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 sztuka cukinii
  • 5 sztuk pieczarek
  • 4 sztuki dużych bułek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plastry zółtego sera
  • olej
  • gęsty jogurt naturalny
  • jajko
przyprawy
  • sól
  • kolendra
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 gram mięsa z filetu z indyka
  • 1 sztuka pomidora
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 sztuka cukinii
  • 5 sztuk pieczarek
  • 4 sztuki dużych bułek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plastry zółtego sera
  • olej
  • gęsty jogurt naturalny
  • jajko
przyprawy
  • sól
  • kolendra
  • pieprz
  • oregano
Sposób przygotowania
  1. mięso z indyka mielimy razem z nasionami kolendry i ząbkiem czosnku; dodajemy jajko, sól, pieprz, odrobinę wody gazowanej; dokładnie wyrabiamy, formujemy kształt burgerów i smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju
  2. pieczarki i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy i przesmażamy na odrobinie oleju
  3. bułki kroimy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
  4. do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i dokładnie mieszamy
  5. pomidora, ogórka, papryczkę chili i cebulę kroimy w cienkie plastry
  6. obie części bułki smarujemy sosem i układamy składniki, kolejność dowolna, ale najlepiej na spodzie położyć sałatę, a ser na gorącym burgerze

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy