Słodkości przygotowane w domu są najsmaczniejsze i o wiele zdrowsze od tych kupowanych w sklepie. A przygotowanie pączków w domu wcale nie jest takie trudne – podstawą jest dobry przepis. A ja taki mam, od mojej babci – zawsze wychodzą pyszne.
Drukuj przepis
Domowe pączki
Domowe pączki są najsmaczniejsze z wiśniową konfiturą. Do tego gorzka herbata i pyszny podwieczorek gotowy. Podane proporcje wystarczą na około 10 pączków, w zależności od wielkości.
Składniki
- 0,5 kilograma mąki pszennej tortowej
- 7 dag cukru
- 0,5 kilograma smalcu
- 8 dag drożdzy
- 10 sztuk żółtek
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka spirytusu opcjonalnie
- zapach do ciast ulubiony
- powidła ulubione
- obrany ziemniak
Składniki
- 0,5 kilograma mąki pszennej tortowej
- 7 dag cukru
- 0,5 kilograma smalcu
- 8 dag drożdzy
- 10 sztuk żółtek
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka spirytusu opcjonalnie
- zapach do ciast ulubiony
- powidła ulubione
- obrany ziemniak
| |
Sposób przygotowania
z łyżki cukru, drożdży i letniego mleka robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut
żółtka miksujemy na gładka masę z cukrem
zaczyn łączymy z żółtkami i spirytusem (dzięki niemu pączki wchłoną mniej tłuszczu)
z mąki robimy kopiec, w nim wgłębienie, wlewamy zaczyn z żółtkami, dodajemy olej, zapach i dokładnie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
gdy kula zacznie pękać, będzie to znak, że ciasto wyrosło, formujemy grube placki, wkładamy powidła i robimy kulki
uformowane pączki układamy na talerzu nasmarowanym tłuszczem, a do podnoszenia pączków przyda się silikonowa łopatka
rozgrzewamy smalec w szerokim garnku, uważają zeby nie osiagnął zbyt wysokiej temperatury, ponieważ zacznie sie palić, wrzucamy gruby plaster ziemniaka (dzięki niemu sprawdzimy poziom rozgrzania smalcu, a pączki zachowają wilgoć), a następnie pączki (tyle, aby miały przestrzeń miedzy sobą)
z pierwszej strony smażymy pod przykryciem, do osiągnięcia ładnego brązowego koloru, następnie drewnianym patyczkiem przewracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia
gotowe pączki układamy na papierowym ręczniku, patyczkiem sprawdzamy, czy są dopieczone (jeżeli patyczek po wbiciu jest suchy oznacza to, że się usmażyły), gorące posypujemy cukrem pudrem (przez sitko, żeby powstał idealny pył)
Skomentuj przepis (przez Facebooka)