Domowe pączki

Słodkości przygotowane w domu są najsmaczniejsze i o wiele zdrowsze od tych kupowanych w sklepie. A przygotowanie pączków w domu wcale nie jest takie trudne – podstawą jest dobry przepis. A ja taki mam, od mojej babci – zawsze wychodzą pyszne.

Drukuj przepis
Domowe pączki
Domowe pączki są najsmaczniejsze z wiśniową konfiturą. Do tego gorzka herbata i pyszny podwieczorek gotowy. Podane proporcje wystarczą na około 10 pączków, w zależności od wielkości.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 20 minut
Porcje
pączków
Składniki
  • 0,5 kilograma mąki pszennej tortowej
  • 7 dag cukru
  • 0,5 kilograma smalcu
  • 8 dag drożdzy
  • 10 sztuk żółtek
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu opcjonalnie
  • zapach do ciast ulubiony
  • powidła ulubione
  • obrany ziemniak
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 20 minut
Porcje
pączków
Składniki
  • 0,5 kilograma mąki pszennej tortowej
  • 7 dag cukru
  • 0,5 kilograma smalcu
  • 8 dag drożdzy
  • 10 sztuk żółtek
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu opcjonalnie
  • zapach do ciast ulubiony
  • powidła ulubione
  • obrany ziemniak
Sposób przygotowania
  1. z łyżki cukru, drożdży i letniego mleka robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut
  2. żółtka miksujemy na gładka masę z cukrem
  3. zaczyn łączymy z żółtkami i spirytusem (dzięki niemu pączki wchłoną mniej tłuszczu)
  4. z mąki robimy kopiec, w nim wgłębienie, wlewamy zaczyn z żółtkami, dodajemy olej, zapach i dokładnie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  5. gdy kula zacznie pękać, będzie to znak, że ciasto wyrosło, formujemy grube placki, wkładamy powidła i robimy kulki
  6. uformowane pączki układamy na talerzu nasmarowanym tłuszczem, a do podnoszenia pączków przyda się silikonowa łopatka
  7. rozgrzewamy smalec w szerokim garnku, uważają zeby nie osiagnął zbyt wysokiej temperatury, ponieważ zacznie sie palić, wrzucamy gruby plaster ziemniaka (dzięki niemu sprawdzimy poziom rozgrzania smalcu, a pączki zachowają wilgoć), a następnie pączki (tyle, aby miały przestrzeń miedzy sobą)
  8. z pierwszej strony smażymy pod przykryciem, do osiągnięcia ładnego brązowego koloru, następnie drewnianym patyczkiem przewracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia
  9. gotowe pączki układamy na papierowym ręczniku, patyczkiem sprawdzamy, czy są dopieczone (jeżeli patyczek po wbiciu jest suchy oznacza to, że się usmażyły), gorące posypujemy cukrem pudrem (przez sitko, żeby powstał idealny pył)

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy