Niejednokrotnie zastanawiamy się, co zrobić z ugotowanym mięsem z rosołu. Można wykorzystać je jako farsz do pierogów, krokietów lub uszek. Ale przy takich daniach jest sporo pracy, a dodatkowo dość często goszczą one na naszych stołach. Dlatego też ja proponuję wykorzystać gotowane mięso do domowych koft.
Drukuj przepis
Domowe kofty
Oryginalne kofty robione są z surowej jagnięciny. Ja proponuję domową wersję z gotowanego mięsa z rosołu z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw.
Składniki
- 2 sztuki ugotowanych ćwiartek z kurczaka
- 1 sztuka ugotowanej golonki indyczej
- 40 dag ugotowanej miękkiej wołowiny
- 2 sztuki jajek
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 sztuka papryczki chili
- olej
- sól
- przyprawa do kebaba - naturalna
Składniki
- 2 sztuki ugotowanych ćwiartek z kurczaka
- 1 sztuka ugotowanej golonki indyczej
- 40 dag ugotowanej miękkiej wołowiny
- 2 sztuki jajek
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 sztuka papryczki chili
- olej
- sól
- przyprawa do kebaba - naturalna
| |
Sposób przygotowania
ugotowane mięso oddzielamy od kości i zdejmujemy skórę, drobno siekamy
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju
papryczkę, czosnek, natkę i kolendrę drobno siekamy
do mięsa dodajemy przyprawy, dwa jajka, czosnek, cebulę, papryczkę, natkę i kolendrę, dokładnie mieszamy
z mięsa formujemy walce na patykach do szaszłyków, smażymy na patelni grilowej około 10 minut (może być zwykła patelnia)
gotowe danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami
Skomentuj przepis (przez Facebooka)