Domowe kofty

Niejednokrotnie zastanawiamy się, co zrobić z ugotowanym mięsem z rosołu. Można wykorzystać je jako farsz do pierogów, krokietów lub uszek. Ale przy takich daniach jest sporo pracy, a dodatkowo dość często goszczą one na naszych stołach. Dlatego też ja proponuję wykorzystać gotowane mięso do domowych koft.

Drukuj przepis
Domowe kofty
Oryginalne kofty robione są z surowej jagnięciny. Ja proponuję domową wersję z gotowanego mięsa z rosołu z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 2 sztuki ugotowanych ćwiartek z kurczaka
  • 1 sztuka ugotowanej golonki indyczej
  • 40 dag ugotowanej miękkiej wołowiny
  • 2 sztuki jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 sztuka papryczki chili
  • olej
  • sól
  • przyprawa do kebaba - naturalna
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 2 sztuki ugotowanych ćwiartek z kurczaka
  • 1 sztuka ugotowanej golonki indyczej
  • 40 dag ugotowanej miękkiej wołowiny
  • 2 sztuki jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 sztuka papryczki chili
  • olej
  • sól
  • przyprawa do kebaba - naturalna
Sposób przygotowania
  1. ugotowane mięso oddzielamy od kości i zdejmujemy skórę, drobno siekamy
  2. cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju
  3. papryczkę, czosnek, natkę i kolendrę drobno siekamy
  4. do mięsa dodajemy przyprawy, dwa jajka, czosnek, cebulę, papryczkę, natkę i kolendrę, dokładnie mieszamy
  5. z mięsa formujemy walce na patykach do szaszłyków, smażymy na patelni grilowej około 10 minut (może być zwykła patelnia)
  6. gotowe danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy