Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny – zdrowy, pożywny i kolorowy. Dodatkowo we własnym domowym zaciszu można poczuć się jak w orientalnej restauracji.
Sposób przygotowania
- karkówkę kroimy w cienkie paski, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i przyprawę do kebaba; dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę
- ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kształt frytek, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki i pieczemy ok. 30 minut
- karkówkę smażymy na patelni z grubym dnem nie dodając już więcej tłuszczu; można na chwilę ją przykryć pokrywką tak żeby się poddusiła, następnie odkrywamy i smażymy
- liście sałaty rwiemy, pomidora i paprykę kroimy, wszystkie warzywa układamy na talerzu i przyprawiamy solą i pieprzem; obok wykładamy frytki i usmażone mięso