Domowe danie kebab

Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny – zdrowy, pożywny i kolorowy. Dodatkowo we własnym domowym zaciszu można poczuć się jak w orientalnej restauracji.

Drukuj przepis
Domowe danie kebab
Orientalne danie, które lubią mali i duzi. W domowym wykonaniu zdrowe i pozbawione zbędnych kalorii.
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kg karkówka z małą ilością tłuszczu
  • 3 łyżki przyprawa do kebaba naturalna
  • 3 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniaki
  • 1 główka sałata lodowa
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka pomidor
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kg karkówka z małą ilością tłuszczu
  • 3 łyżki przyprawa do kebaba naturalna
  • 3 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniaki
  • 1 główka sałata lodowa
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka pomidor
Sposób przygotowania
  1. karkówkę kroimy w cienkie paski, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i przyprawę do kebaba; dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę
  2. ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kształt frytek, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy
  3. piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki i pieczemy ok. 30 minut
  4. karkówkę smażymy na patelni z grubym dnem nie dodając już więcej tłuszczu; można na chwilę ją przykryć pokrywką tak żeby się poddusiła, następnie odkrywamy i smażymy
  5. liście sałaty rwiemy, pomidora i paprykę kroimy, wszystkie warzywa układamy na talerzu i przyprawiamy solą i pieprzem; obok wykładamy frytki i usmażone mięso

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy