Cytrusowy kurczak

Drób to mięso wyjątkowo chude, dietetyczne. Idealne dla osób na diecie lub nielubiących ciężkich dań. W połączeniu z różnymi przyprawami i dodatkami można wyczarować wiele pysznych, oryginalnych dań.

Drukuj przepis
Cytrusowy kurczak
Podudzia z kurczaka w wersji cytrusowej z dodatkiem imbiru, czosnku i chili świetnie rozgrzeją w chłodny dzień, a jednocześnie przyspieszą metabolizm.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 8 sztuk podudzia z kurczaka średniej wielkości
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 4 sztuki mandarynek
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 centymetrów świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka soku z pomarańczy najlepiej świeżo wyciskanego
  • 2 łyżki prawdziwego masła
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • płatki chili
  • brązowy cukier
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 8 sztuk podudzia z kurczaka średniej wielkości
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 4 sztuki mandarynek
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 centymetrów świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka soku z pomarańczy najlepiej świeżo wyciskanego
  • 2 łyżki prawdziwego masła
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • płatki chili
  • brązowy cukier
Sposób przygotowania
  1. podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym; czosnek przeciskamy bez praskę, imbir ścieramy; mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, chili, solą i pieprzem; tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc
  2. cebulę kroimy w drobną kostkę, pomarańczę obieramy i filetujemy (dzielimy na części i pozbywamy się błonek), mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki
  3. zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pomieszczenia; obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy na talerz.
  4. na tej samej patelni, na której było obsmażane mięso szklimy cebulę przyprawiając ją odrobiną cukru, następnie dodajemy pomarańczę i chwilę wszystko razem smażymy
  5. do naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę z pomarańczą, układamy podudzia z kurczaka i podlewamy połową porcji soku
  6. pieczemy około 50 minut w 180 stopniach; w połowie czasu pieczenia dodajemy pozostały sok, dokładamy mandarynki oraz dwie łyżki masła - dzięki temu sos który powstanie będzie pyszny i aksamitny
  7. pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie aby mięso się zrumieniło, a sos delikatnie zredukował

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy