Drób to mięso wyjątkowo chude, dietetyczne. Idealne dla osób na diecie lub nielubiących ciężkich dań. W połączeniu z różnymi przyprawami i dodatkami można wyczarować wiele pysznych, oryginalnych dań.
Drukuj przepis
Cytrusowy kurczak
Podudzia z kurczaka w wersji cytrusowej z dodatkiem imbiru, czosnku i chili świetnie rozgrzeją w chłodny dzień, a jednocześnie przyspieszą metabolizm.
Składniki
- 8 sztuk podudzia z kurczaka średniej wielkości
- 1 sztuka pomarańczy
- 4 sztuki mandarynek
- 1 sztuka cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 5 centymetrów świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka soku z pomarańczy najlepiej świeżo wyciskanego
- 2 łyżki prawdziwego masła
przyprawy
- sól, pieprz
- kurkuma
- płatki chili
- brązowy cukier
Składniki
- 8 sztuk podudzia z kurczaka średniej wielkości
- 1 sztuka pomarańczy
- 4 sztuki mandarynek
- 1 sztuka cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 5 centymetrów świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka soku z pomarańczy najlepiej świeżo wyciskanego
- 2 łyżki prawdziwego masła
przyprawy
- sól, pieprz
- kurkuma
- płatki chili
- brązowy cukier
| |
Sposób przygotowania
podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym; czosnek przeciskamy bez praskę, imbir ścieramy; mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, chili, solą i pieprzem; tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc
cebulę kroimy w drobną kostkę, pomarańczę obieramy i filetujemy (dzielimy na części i pozbywamy się błonek), mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki
zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pomieszczenia; obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy na talerz.
na tej samej patelni, na której było obsmażane mięso szklimy cebulę przyprawiając ją odrobiną cukru, następnie dodajemy pomarańczę i chwilę wszystko razem smażymy
do naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę z pomarańczą, układamy podudzia z kurczaka i podlewamy połową porcji soku
pieczemy około 50 minut w 180 stopniach; w połowie czasu pieczenia dodajemy pozostały sok, dokładamy mandarynki oraz dwie łyżki masła - dzięki temu sos który powstanie będzie pyszny i aksamitny
pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie aby mięso się zrumieniło, a sos delikatnie zredukował
Skomentuj przepis (przez Facebooka)