Cukinia faszerowana
Faszerowana cukinia może stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne, ale również może być dodatkiem do mięsa albo ryby.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15minut
    Gotowanie
    20minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15minut
    Gotowanie
    20minut
    Składniki
    • 2sztuki cukiniiśredniej wielkości
    • 0,5sztuki czerwonej papryki
    • 0,5sztuki cebuli
    • 3ząbki czosnku
    • 5sztuk pieczarek
    • 1woreczek kaszy kuskus
    • 20dag startego żółtego sera
    • 2sztuki pomidorów malinowychmałych
    • olej
    • sól, pieprz
    • oregano
    • chili
    Sposób przygotowania
    1. piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni
    2. kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu
    3. pomidory (bez skóry), cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę
    4. na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek, pieczarki, pomidory i na końcu paprykę
    5. doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chili, smażymy wszystko razem minutę; dodajemy kaszę, starty żółty ser (odrobinę zostawiamy) i wszystko razem mieszamy
    6. umytą cukinię kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ a w jego miejsce wkładamy farsz z kaszy i warzyw, na koniec posypujemy odrobiną żółtego sera
    7. pieczemy pod przykryciem około 10 minut (aż cukinia zrobi się miękka), pod koniec odkrywając, aby ser żółty odrobinę się przypiekł

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy