Cukinia faszerowana

Lato to czas świeżych, pysznych i zdrowych warzyw. Gdy temperatura jest naprawdę wysoka, mamy ochotę na coś lekkiego do jedzenia. Taką potrawą jest faszerowana cukinia warzywami i kaszą kuskus. Smaczna, pożywna, kolorowa potrawa, dobra na zimno i ciepło.

Drukuj przepis
Cukinia faszerowana
Faszerowana cukinia może stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne, ale również może być dodatkiem do mięsa albo ryby.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki cukinii średniej wielkości
  • 0,5 sztuki czerwonej papryki
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 sztuk pieczarek
  • 1 woreczek kaszy kuskus
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 sztuki pomidorów malinowych małych
  • olej
  • sól, pieprz
  • oregano
  • chili
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 sztuki cukinii średniej wielkości
  • 0,5 sztuki czerwonej papryki
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 sztuk pieczarek
  • 1 woreczek kaszy kuskus
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 sztuki pomidorów malinowych małych
  • olej
  • sól, pieprz
  • oregano
  • chili
Sposób przygotowania
  1. piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni
  2. kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu
  3. pomidory (bez skóry), cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę
  4. na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek, pieczarki, pomidory i na końcu paprykę
  5. doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chili, smażymy wszystko razem minutę; dodajemy kaszę, starty żółty ser (odrobinę zostawiamy) i wszystko razem mieszamy
  6. umytą cukinię kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ a w jego miejsce wkładamy farsz z kaszy i warzyw, na koniec posypujemy odrobiną żółtego sera
  7. pieczemy pod przykryciem około 10 minut (aż cukinia zrobi się miękka), pod koniec odkrywając, aby ser żółty odrobinę się przypiekł

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy