Lato to czas świeżych, pysznych i zdrowych warzyw. Gdy temperatura jest naprawdę wysoka, mamy ochotę na coś lekkiego do jedzenia. Taką potrawą jest faszerowana cukinia warzywami i kaszą kuskus. Smaczna, pożywna, kolorowa potrawa, dobra na zimno i ciepło.
Sposób przygotowania
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni
- kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu
- pomidory (bez skóry), cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę
- na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek, pieczarki, pomidory i na końcu paprykę
- doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chili, smażymy wszystko razem minutę; dodajemy kaszę, starty żółty ser (odrobinę zostawiamy) i wszystko razem mieszamy
- umytą cukinię kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ a w jego miejsce wkładamy farsz z kaszy i warzyw, na koniec posypujemy odrobiną żółtego sera
- pieczemy pod przykryciem około 10 minut (aż cukinia zrobi się miękka), pod koniec odkrywając, aby ser żółty odrobinę się przypiekł