Ciasto „Murzynek”
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem owoców sezonowych, np. malin albo z musem truskawkowym, a w upalny dzień w towarzystwie lodów lub sorbetu owocowego.
    Porcje Przygotowanie
    1ciasto 20minut
    Gotowanie
    50minut
    Porcje Przygotowanie
    1ciasto 20minut
    Gotowanie
    50minut
    Składniki
    • 1kostka prawdziwego masła
    • 1,25szklanki brązowego cukru
    • 2szklanki mąki
    • 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5łyżek naturalnego kakao
    • 0,5szklanki wody
    • 4sztuki jajek
    • 1zapach do ciasta – ulubiony lub laska wanilii
    Sposób przygotowania
    1. masło powoli rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao; mieszamy i gdy składniki połączą się i rozpuszczą dodajemy wodę i zagotowywujemy; odlewamy około pół szklanki masy czekoladowej – resztę studzimy
    2. mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy (jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia wystarczy drobne sitko), jajka roztrzepujemy widelcem
    3. do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka, dokładnie mieszamy (wystarczy łopatka albo duża łyżka), a następnie stopniowo przesianą mąkę i zapach; wszytko bardzo dokładnie mieszamy
    4. formę do ciasta (ja piekłam w tortownicy) smarujemy niewielką ilością oleju albo margaryny, wylewamy do niej masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy