Ciasto „Murzynek”

Czasami przychodzi taki moment, że bardzo mamy ochotę na coś słodkiego. Najlepiej czekoladowego. I zwykła tabliczka czekolady nic nie pomoże… Wtedy wystarczy wyciągnąć z szafek i lodówki kilka składników, wszystkie razem wymieszać, poczekać niecałą godzinę i pyszne domowe ciasto gotowe.

Drukuj przepis
Ciasto "Murzynek"
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem owoców sezonowych, np. malin albo z musem truskawkowym, a w upalny dzień w towarzystwie lodów lub sorbetu owocowego.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
ciasto
Składniki
  • 1 kostka prawdziwego masła
  • 1,25 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 sztuki jajek
  • 1 zapach do ciasta - ulubiony lub laska wanilii
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
ciasto
Składniki
  • 1 kostka prawdziwego masła
  • 1,25 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 sztuki jajek
  • 1 zapach do ciasta - ulubiony lub laska wanilii
Sposób przygotowania
  1. masło powoli rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao; mieszamy i gdy składniki połączą się i rozpuszczą dodajemy wodę i zagotowywujemy; odlewamy około pół szklanki masy czekoladowej - resztę studzimy
  2. mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy (jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia wystarczy drobne sitko), jajka roztrzepujemy widelcem
  3. do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka, dokładnie mieszamy (wystarczy łopatka albo duża łyżka), a następnie stopniowo przesianą mąkę i zapach; wszytko bardzo dokładnie mieszamy
  4. formę do ciasta (ja piekłam w tortownicy) smarujemy niewielką ilością oleju albo margaryny, wylewamy do niej masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy