Aromatyczny kurczak

Najfajniejsze są potrawy, które wyglądają efektownie, a nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu. A jeżeli do ich przygotowania potrzeba tylko jednego naczynia to już ideał 🙂 Takim daniem jest pieczony, aromatyczny kurczak z ziemniakami.

Drukuj przepis
Aromatyczny kurczak
Aby potrawa była smaczna, mięso które kupujemy musi być dobrej jakości. Nawet najlepiej przyprawione mięso, ale o słabej jakości, nie będzie odpowiednio smakować.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1,5 godziny
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka kurczaka ja wybrałam 1,5 kilogramowego
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • czosnek granulowany
  • chili
  • goździki
  • ziarna kolendry
  • suszony koperek
  • tymianek
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1,5 godziny
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka kurczaka ja wybrałam 1,5 kilogramowego
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • czosnek granulowany
  • chili
  • goździki
  • ziarna kolendry
  • suszony koperek
  • tymianek
Sposób przygotowania
  1. kurczaka dokładnie myjemy, a najlepiej moczymy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę - dokładnie się umyje, a mięso po upieczeniu będzie bardziej soczyste i miękkie; następnie mięso osuszamy bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem
  2. po osuszeniu nacieramy kurczaka oliwą i przyprawami (ilość przypraw zależy od upodobań smakowych) - solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem, chili i słodką papryką; do środka kurczaka wrzucamy po dużej łyżce goździków i ziaren kolendry; tak przyprawionego kurczaka odstawiamy na noc do lodówki
  3. ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką; można dodać również szczyptę suszonego koperku i tymianku
  4. kurczaka wyciągamy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, żeby się trochę zagrzał w temperaturze pokojowej; cebulę kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - podlewamy odrobiną wody
  5. na cebuli kładziemy kurczaka, wokół układamy ziemniaki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika; pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni; czas pieczenia zależy od wagi kurczaka - na każdy kilogram mięsa jedna godzina pieczenia
  6. pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie, aby skóra kurczaka mogła się delikatnie przypiec i zrobić chrupiąca

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy