Najfajniejsze są potrawy, które wyglądają efektownie, a nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu. A jeżeli do ich przygotowania potrzeba tylko jednego naczynia to już ideał 🙂 Takim daniem jest pieczony, aromatyczny kurczak z ziemniakami.
Drukuj przepis
Aromatyczny kurczak
Aby potrawa była smaczna, mięso które kupujemy musi być dobrej jakości. Nawet najlepiej przyprawione mięso, ale o słabej jakości, nie będzie odpowiednio smakować.
Składniki
- 1 sztuka kurczaka ja wybrałam 1,5 kilogramowego
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 sztuka cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
- sól, pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
- czosnek granulowany
- chili
- goździki
- ziarna kolendry
- suszony koperek
- tymianek
Składniki
- 1 sztuka kurczaka ja wybrałam 1,5 kilogramowego
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 sztuka cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
- sól, pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
- czosnek granulowany
- chili
- goździki
- ziarna kolendry
- suszony koperek
- tymianek
| |
Sposób przygotowania
kurczaka dokładnie myjemy, a najlepiej moczymy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę - dokładnie się umyje, a mięso po upieczeniu będzie bardziej soczyste i miękkie; następnie mięso osuszamy bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem
po osuszeniu nacieramy kurczaka oliwą i przyprawami (ilość przypraw zależy od upodobań smakowych) - solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem, chili i słodką papryką; do środka kurczaka wrzucamy po dużej łyżce goździków i ziaren kolendry; tak przyprawionego kurczaka odstawiamy na noc do lodówki
ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką; można dodać również szczyptę suszonego koperku i tymianku
kurczaka wyciągamy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, żeby się trochę zagrzał w temperaturze pokojowej; cebulę kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - podlewamy odrobiną wody
na cebuli kładziemy kurczaka, wokół układamy ziemniaki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika; pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni; czas pieczenia zależy od wagi kurczaka - na każdy kilogram mięsa jedna godzina pieczenia
pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie, aby skóra kurczaka mogła się delikatnie przypiec i zrobić chrupiąca
Skomentuj przepis (przez Facebooka)